JA slide show

Γνωρίστε το Χόρτο!

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλαπλασιάζονται και αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες της. Κάθε χρόνο, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται συναυλίες, σεμινάρια, συνέδρια, ενώ αρκετοί ζωγράφοι και γλύπτες παρουσιάζουν τα έργα τους.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Δήμο, με τη συμβολή του Ιδρύματος Αγγελίνη.

Από τον Χείρωνα στο σήμερα

Το Πήλιο είναι το βουνό με τις απαράμιλλες ομορφιές, η πατρίδα του  μυθικού δάσκαλου Χείρωνα, η κατοικία των κενταύρων που γεννήθηκαν από την ένωση του Ιφίωνα με τη Νεφέλη, η ρίζα του ομηρικού Φιλοκτήτη, η γενέτειρα των φημισμένων δασκάλων του γένους Γρηγορίου Κωνσταντά, Δανιήλ Φιλιππίδη, Ανθίμου Γαζή

Στις κορφές του Πηλίου γεννήθηκε από τον Πηλέα και τη Θέτιδα ο Αχιλλέας και εδώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Στο Πήλιο μαθήτευσαν κοντά στο σοφό Χείρωνα ο Ασκληπιός και ο Ιάσων.

Η ετυμολογία της ονομασίας του ίσως προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη Πηλούσιο και δόθηκε στο βουνό της Μαγνησίας από τους Προέλληνες, που ήρθαν από τη νοτιοανατολική μεσογειακή λεκάνη. Ίσως όμως να προέρχεται από την ιλλυρική λέξη pil, που σημαίνει δάσος.

Μέσα σ’ αυτές τις δασωμένες βουνοπλαγιές η παράδοση τοποθετεί τη λαμπρή τελετή των γάμων του Πηλέα με τη Θέτιδα. Στους γάμους ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι θεοί του Ολύμπου με προεξάρχουσες τις εννέα Μούσες και τον Απόλλωνα που συμπλήρωναν με τα τραγούδια τους το μυθικό γαμήλιο γλέντι.

Ο Παυσανίας αναφέρει πως οι Μινύες (1.400-1.200 π.Χ.) είχαν κέντρο τους την Ιωλκό. Όταν ο Πελίας βασίλευε στην Ιωλκό, κατασκευάστηκε από κορμούς δένδρων του Πηλίου η Αργώ, η οποία απέπλευσε από τις ακτές του Παγασητικού κόλπου προς τον Εύξεινο Πόντο. Η Αργοναυτική Εκστρατεία με τον Ιάσονα αρχηγό και συνταξιδιώτες τους σπουδαιότερους ήρωες της εποχής, τον Ηρακλή, το Θησέα, τον Τελαμώνα, τον Κάστορα, τον Πολυδεύκη, τον Πηλέα και άλλους καταγράφεται ως το πρώτο εγχείρημα της αποικιακής εξάπλωσης του ελληνισμού.

Τα ορατά απομεινάρια του χτες, οι ιστορικές μαρτυρίες, και η προφορική παράδοση μας μιλούν για το παρελθόν και συνηγορούν υπέρ της άποψης πως ο όμορφος σημερινός όρμος του Χόρτου στα παλιά χρόνια ήταν λιμάνι των ομηρικών Σπαλαύθρων.

Αργότερα, στα βυζαντινά χρόνια, όταν ο τόπος ονομάστηκε Χορτόκαστρο, φαίνεται ότι διατηρούσε στοιχεία από την αλλοτινή ακμή του, γιατί ακόμη σώζονται τα πρωτοχριστιανικά ερείπια της εκκλησίας στο σημερινό Πύργο. Επάνω στα ερείπια του ναού αυτού είναι χτισμένη η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στην Αργαλαστή (όπου ανήκει το Χόρτο) διαπιστώθηκε ότι εκεί άκμαζε σπουδαίος παλαιοβυζαντινός πολιτισμός του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. και ότι ο πολιτισμός αυτός έλκει την  καταγωγή του από τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Η άποψη ότι ο τόπος ήταν κατοικημένος ενισχύεται ακόμη πιο πολύ από την ανακάλυψη του ναΐσκου που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της διαπλάτυνσης του δρόμου Χόρτου-Μηλίνας ακριβώς στα ριζά του λόφου του Πύργου.

Στα μεσαιωνικά χρόνια η περιοχή κατοικήθηκε από τους Καταλανούς Λατίνους και κατά τη γνώμη του αρχαιολόγου Νικολάου Γιαννοπούλου στη σημερινή θέση του Χόρτου βρισκόταν η πόλη Λάδη.

Η ονομασία Χόρτος (όπως είναι η σωστή ονομασία του Χόρτου) δόθηκε στον οικισμό αργότερα. Κατά μία εκδοχή το τοπωνύμιο Χόρτος ανάγεται στην ενετική περίοδο. Η λέξη chortus σημαίνει κήπος περιφραγμένος. Κι επειδή από ψηλά ο εύφορος κάμπος φαντάζει σαν ένας καταπράσινος κήπος, προστατευμένος από τους λόφους της Παγανιάς, του Μετοχιού και του Λαύκου, πιθανόν να ονομάστηκε έτσι. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο και συγκεκριμένο…

Το Χόρτο αποτελούσε πάντα το επίνειο της Αργαλαστής. Από εκεί φορτώνονταν σε καΐκια τα προϊόντα (σύκα, λάδι, ελιές, κ.λ.π.) της περιοχής και έφταναν μέχρι τα λιμάνια του εξωτερικού.

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλαπλασιάζονται και αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες της. Κάθε χρόνο, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται συναυλίες, σεμινάρια, συνέδρια, ενώ αρκετοί ζωγράφοι και γλύπτες παρουσιάζουν τα έργα τους. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Δήμο, με τη συμβολή του Ιδρύματος Αγγελίνη.